”Ordinary things consistently done produce extraordinary results”

Keith Cunningham

”Your level of success is determined by your level of discipline  and perseverance.”

Okänd

”Den som kan vässa en penna i tre minuter om dagen, varje dag under ett år kan förändra världen!”

Luis Cordoba ISA

ÅTERUPPRÄTTA FÖRTROENDET MELLAN DIG OCH DIG SJÄLV

”Den som kan vässa en penna i tre minuter om dagen, varje dag under ett år kan förändra världen!”

Detta var bland det första jag fick höra när jag började gå på seminarier i personlig utveckling. Jag kunde för mitt liv inte begripa vad man menade med det. Vaddå vässa en penna? I tre minuter?

Poängen, visade det sig, hade varken med pennvässande eller antal minuter att göra, utan handlade om att återupprätta förtroendet mellan mig och mig själv. Att lova mig själv något som jag till varje pris kommer att hålla – under minst ett år. Att göra det varje dag, utan undantag och därmed hedra mitt ord till mig själv.

Vi gnäller ofta om hur vi blir och har blivit svikna genom livet. Av föräldrar, skola, vänner, partners, samhället… Men det är ingenting mot hur mycket vi sviker oss själva – varje dag. Saker som vi säger att vi ska göra men aldrig gör (tillbringa mer tid med barnen, arbeta mindre, motionera oftare, titta mindre på TV, äta sundare, resa etc, etc). Våra liv är som ett potpurri av brutna nyårslöften och resultatet är den svenska folksjukdomen – låg självkänsla.

Så jag gav mig själv ett ”agreement”. Jag menar, hur svårt kunde det vara? Som ett första ”agreement” valde jag att sitta tyst och stilla i 5 minuter om dagen. Det höll i en vecka sedan kom första missen. Och andra. Och tredje. Jag försökte igen. Och igen. Och igen.

Tills den dagen då jag verkligen förstod övningens sanna mening.  Om jag inte klarade av att hålla ett så enkelt litet löfte till mig själv, vad var mitt ord egentligen värt? Kunde jag lita på mig själv?

Jag blundade och kunde snart se en bild av mig själv som 6-åring. Den slagna, mobbade lilla killen som mist sin syster, sin far och sitt hem. Han låg hopkrupen djupt inom mig. Tilltufsad av verkligheten men fullkomligt misshandlad av – mig.

Jag lovade mig själv att lära mig spela elgitarr. 30 minuter varje dag under två år blev mitt nya ”agreement”. Och 30 minuter varje dag, utan undantag, under två års tid gjorde jag det. Och den lilla killen i mig var inte längre hopkrupen. Han stod upp och var glad. Glad över att vara just min lilla kille. För jag tycker om människor jag kan lita på och tycker således inte om de jag inte kan lita på. Om jag inte kan lita på mig själv – kan jag då tycka om mig själv?

</p> <h4>Se denna video om vikten av att göra de små sakerna. Av amiral William McRaven – U.S Navy SEALS</h4> <p>

AGREEMENT – INSTRUKTIONER

Välj något som du vanligtvis inte gör men skulle vilja göra. Ta något enkelt, något du kan göra oavsett väder, om du reser eller är sjuk. Ditt EGO kommer att försöka hitta minsta lilla ursäkt för att få dig att missa.

Ett bra exempel på ett enkelt och billigt ”agreement” är tandtråd (förutsatt att du inte redan gör det varje dag som sagt).

Bestäm vad du skall göra. Bestäm exakt hur lång tid du ska göra det varje dag (håll dig gärna runt 5-10 min i början). Bestäm hur länge du vill göra det (minst 6 månader – gärna ett år). För dig som gör Livsresan gäller 30 dagar (obrutet).

Blunda och föreställ dig själv som liten (tänk på ett fotografi av dig i den åldern) och lova dig själv att göra detta ”agreement” oavsett vad som händer.

Om du missar så gör det inget. Börja bara om från början igen. Och den dagen du verkligen bestämmer dig för att göra det tillräckligt viktigt att lyckas kommer du att lyckas. Och saker kommer att hända inom dig. Det märker du redan efter ett par månader. Du växer!

Kom ihåg – detta är en överenskommelse mellan dig och dig själv.
Inte för någon annan  – och det är därför det är så lätt att bryta det!